Het coachen van uw medewerkers

Coachen medewerkers

Vraagt u zichzelf weleens af hoe u meer uit uw medewerkers kunt halen? Er is geen eenduidig antwoord. Elke medewerker is anders en vraagt daarom om een eigen aanpak. Hoe weet u nu welke aanpak bij welke medewerker effectief is? Het helpt wanneer u inzicht heeft in de gedragsprofielen van uw team. Sales & Communication Improvement geeft u inzicht in uw eigen profiel en dat van uw team.

Uw eigen gedragsprofiel
Uw profiel bepaalt in sterke mate uw gedrag. Vrijwel iedereen beschikt over een hoofd- en een hulpprofiel. En elk profiel heeft eigen kenmerken. Maar hoe helpt dit u om effectief te coachen? We geven u een voorbeeld: bent u een sfeermaker? Dan hecht u bijvoorbeeld veel waarde aan het creëren van de juiste setting aan het begin van elk gesprek. Dit is natuurlijk een groot talent, maar niet elke medewerker waardeert uw gevoel voor sfeer. Waarom eigenlijk niet?

Het gedragsprofiel van uw medewerkers
Coacht u een doelgerichte medewerker? Als u hem vraagt om een terugkoppeling te verzorgen van een project of vergadering, dan zult u herkennen dat hij snel ter zake komt. Doelgerichte personen vermijden eerder gesprekken over koetjes en kalfjes. U voelt al aan dat het verschil in gedragsprofiel wrijving op kan leveren. Wat betekent dit voor u als coach? Hoe pakt u dit nu slim aan?

Effectieve combinatie?!
Als coach moet u begrijpen welke “taal” uw coachee spreekt. U kunt uw communicatie dan aanpassen op die van uw coachee waardoor uw boodschap beter overkomt. Dit vraagt dat u uw eigen valkuilen (her)kent en ook die van uw coachee. Zowel tijdens onze coaching van managers als onze communicatietrainingen leren wij u daarom om uw eigen gedragsstijl en die van een ander te herkennen en te beïnvloeden. Bovendien leert u meer over de voorkeuren en valkuilen van de verschillende profielen. Welke profielen onderscheiden we eigenlijk?

Bewezen methode
De gedragsprofielen die Sales & Communication Improvement gebruikt, zijn gebaseerd op de LIFOⓇ methode die is ontwikkeld door Stuart Atkins en Allan Katcher. LIFOⓇ onderscheidt 4 gedragsprofielen [link naar whitepaper].

  1. doelgerichte profiel

  2. principiële profiel

  3. procedurele profiel

  4. sfeermakende profiel

De meeste mensen hebben een hoofd- en hulpprofiel: dit leidt tot een combinatie van twee profielen. Deze combinatie is onder normale omstandigheden vaak anders dan onder stress-omstandigheden. Als coach is het prettig om inzicht te hebben in beide combinaties zodat u, ook bij coachingsgesprekken die uitdagender zijn, in kunt spelen op het combinatieprofiel van uw coachee.

Meer dan 10 jaar ervaring
Wilt u ook weten welk gedragsprofiel u heeft? Maak kennis met een van onze professionals en vraag vrijblijvend een gesprek aan over deze beproefde methode. We helpen u graag met de LIFO methode via onze praktische en resultaatgerichte communicatietrainingen, coaching op maat en begeleiding van u en uw managementteam.

Plaats een reactie