Het verkoopgesprek loopt niet lekker, wat nu?

Het komt wel eens voor. U zit in een verkoopgesprek bij een klant, maar het gesprek loopt niet lekker. U gaat nog beter uw best doen, maar niets blijkt te helpen. U vreest dat u, zonder deal of vervolgafspraak, terug gaat naar kantoor. Als u oog heeft voor het gedrag van uw gesprekspartner dan hoeft het niet zover te komen. U kunt het gesprek nog redden als u nu verstandig handelt.

Slecht lopende gesprekken komen vaak door conflicterende gedragsprofielen.

Veel slecht lopende gesprekken komen namelijk voort uit reacties tussen gedragsprofielen. Uw eigen gedragsprofiel zorgt ervoor dat u een geweldige match bent met sommige klanten, maar dat andere type klanten ‘allergisch’ op u kunnen reageren. Als u uw aanpak wijzigt dan kan het gesprek opeens toch prettig verlopen.

Hoe merkt u eigenlijk dat een gesprek niet prettig loopt?

Stel u het volgende voor: Uw klant begint regelmatig op zijn horloge te kijken. U merkt dat uw klant niet meer goed oplet en hij probeert de leiding over het gesprek op dominante wijze over te nemen. Herkent u dit? Wat is er aan de hand?

Analyseren wat er niet goed loopt.

Hoogstwaarschijnlijk heeft u een doelgerichte gesprekspartner voor u. Doelgerichte mensen worden onrustig als het niet snel genoeg gaat voor ze. Zeker als u veel zaken doet met ondernemers heeft u waarschijnlijk regelmatig met dit gedragstype te maken. Sta even stil en bedenk hoe u dit gesprek hebt aangepakt. Doelgerichte mensen zijn allergisch voor wollige en weinig concrete gesprekken. Doelgerichte mensen kunnen niet omgaan met langdradige gesprekken waarin omwegen worden genomen. Of, wellicht bent u wel concreet geweest, maar bent u zelf ook een doelgericht persoon en is er een wedstrijd gaande tussen u en uw gesprekspersoon. Wellicht wilt u allebei winnen?

Ombuigen naar een prettig gesprek.

Hoe kunt u het gesprek weer ombuigen naar een prettig gesprek? Praat u te wollig? Word concreet en ‘to the point’. Is er een wedstrijd gaande? Dan kunt u eens het volgende proberen: benoem expliciet dat uw klant wint. U zult merken dat er goed wordt gereageerd op uw doelgerichte benadering. U heeft uw gesprek snel weer op de rails.

Zo toont elk gedragsprofiel ander ‘allergisch’ gedrag. Tijdens de training “Help de klant beslissen” leren we u dit allergisch gedrag te herkennen en er pro-actief op te reageren. Wilt u meer weten over deze training of over de gedragsprofielen van uzelf en uw team? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gesprek.

Peter Kweekel

Sales and Communication Improvement

Plaats een reactie