Inzicht in de sterktes en zwaktes van uw team

Kijk eens om u heen. Ieder lid in uw team heeft een eigen talent. Kunt u het talent van iedereen benoemen? Zo ja, dan weet u precies in welke taken elk teamlid uitblinkt. Complimenten! Zo nee, dan verdeelt u werkzaamheden op de gok aan uw teamleden. Als u meer uit uw medewerkers wilt halen om zo meer waarde te leveren voor uw bedrijf, lees dan vooral verder.

4 gedragsprofielen geven u veel inzicht
Zelf gebruik ik de beproefde LIFOⓇ methode om mensen te analyseren. Deze methode kijkt naar het gedrag van een individu onder normale omstandigheden en onder stress. Na een korte analyse van ongeveer 15 minuten weet u precies welk gedragsprofiel iemand heeft. Dit gedragsprofiel verraadt ook veel over de de sterktes en zwaktes van een individu (en daarmee de sterktes en zwaktes van uw team). Ik schreef al eerder een boek over de gedragsprofielen. Dit kunt u kopen via mijn website. Maar u kunt ook gratis een korte versie van het boek downloaden.

De sterktes van een gedragsprofiel
Om u een voorbeeld te geven. Uit de LIFOⓇ test kan het gedragsprofiel doelgericht-sfeer komen. Mensen met dit profiel hebben van nature affiniteit met verkoop. Ze zijn doelgericht en sluiten daarom makkelijk deals. Ze hebben door hun doelgerichtheid geen moeite met onderhandelen. Het sfeer-aspect in hun gedrag zorgt er bovendien voor dat ze erg sociaalvoelend zijn en een echte band op proberen te bouwen met klanten. Deze combinatie is zeer waardevol voor verkopers. Elk gedragsprofiel kent eigen sterktes. Elk gedragsprofiel kent werkzaamheden die hem extreem goed liggen.

De zwaktes van een gedragsprofiel
Er zit echter ook een keerzijde aan elk gedragsprofiel. Elk gedragsprofiel kent minder ontwikkelde punten en daarmee ook werkzaamheden die minder goed passen. Een persoon met een doelgericht-sfeer gedragsprofiel geeft bijvoorbeeld minder om feiten en cijfers. U kunt deze persoon bijvoorbeeld minder goed inzetten voor verkoopanalyses of gesprekken met procedurele klanten die behoefte hebben aan feitelijke onderbouwingen.

Het belang van een evenwichtig team
U zult begrijpen dat het mogelijk is om een perfecte teamsamenstelling te bepalen voor uw afdeling, afgestemd op uw branche, uw specifieke werkzaamheden en uw type klanten. Bepaal dus eerst wat de perfecte teamsamenstelling is van uw afdeling of bedrijf. Bepaal daarna welke gedragsprofielen nu al in uw team zitten. Misschien komt u er na deze analyse achter dat een belangrijk gedragsprofiel ontbreekt. Dit duidt op een zwakte in uw team. Deze zwakte kunt u eenvoudig oplossen door actief medewerkers te werven met dit betreffende gedragsprofiel. Zo zorgt u voor variatie in uw team en zorgt u ervoor dat de zwaktes van het ene teamlid opgevangen kunnen worden door het andere teamlid.

Bent u benieuwd naar de gedragsprofielen van uw teamleden en wat de perfecte teamsamenstelling is voor uw afdeling? Wilt u inzicht in de sterktes en zwaktes van uw team? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag met analyseren.

Peter Kweekel
Sales and Communication Improvement

Plaats een reactie