Een beter team begint bij uzelf

Een goed team zorgt ervoor dat u kunt inspelen op onverwachte gebeurtenissen.
Jim Collins begint zijn bestseller “Good to Great” met de stelling: Eerst wie en dan wat. Immers, als u de juiste personen op de trein heeft, dan kan de trein ongeplande afslagen maken en toch succesvol het eindstation bereiken. Heeft u een onbekwaam team dat niet goed samenwerkt, dan kun u wellicht wel het traject tussen A en B afleggen, maar inspelen op bijzondere externe gebeurtenissen – zoals uw concurrent op de lange termijn voorblijven – grote kans dat u dat niet lukt.

Wat is uw invloed op uw team?
De manier waarop u met uw team omgaat beïnvloedt sterk wat voor team u krijgt. Bent u een minutieuze controlerende manager? Dan zal uw team niet leren om zelfstandig te werken. Zodra u wegvalt, vanwege bijvoorbeeld een vakantie, dan blijft uw team stuurloos achter. Wat u wilt is een zelfstandig team, dat continu groeit, zichzelf verbetert en vol zelfvertrouwen werkt.

U bent net een coach van een topsporter.
Het mooie is dat u hier elke dag aan kunt werken. U coacht en begeleidt uw team. En net als een coach die het beste uit de topsporter haalt die hij begeleidt, kunt u ook het beste naar boven halen uit elk afzonderlijk teamlid. In onze gratis whitepaper “Durf te vragen” vertel ik over de 4 factoren van goede coaching. Punt 3 in dit rijtje is: oog hebben voor uw eigen gedragsprofiel in combinatie met het gedragsprofiel van uw teamleden.

Een beter team begint dus bij uzelf.
Immers sommige gedragsprofielen versterken elkaar positief. En sommige gedragsprofielen hebben een negatief effect op elkaar. Ten minste, als u zich niet bewust bent van uw eigen gedrag en als u geen oog heeft voor de verschillen in persoonlijkheid van uw teamleden. Kort gezegd; u kunt alleen het beste uit uw team halen als u uw gedrag aanpast aan elk teamlid. Een beter team begint dus bij uzelf.

Cursus leren coachen open inschrijving gestart
Er zijn verschillende manieren om hierover te leren. Zo trainen we u graag in-house in uw bedrijf. Wilt u liever eerst zelf kennismaken met de materie, ook dat kan. We bieden de cursus Coachingsvaardigheden ook aan via een open inschrijving.

Peter Kweekel
Sales and Communication Improvement

Plaats een reactie