Twee tips voor een gebalanceerd topteam

Personeel wordt ook wel ‘Human Capital’ genoemd, menselijk kapitaal. U investeert in uw medewerkers zodat zij, gezamenlijk met de rest van uw team, maximale resultaten kunnen behalen voor uw bedrijf of afdeling. Hoe haalt u het meeste uit uw team? En hoe zorgt u voor een team waarmee u kunt winnen?  

Uit onze ervaring blijkt dat u meer bereikt met een team dat in balans is. Met “in balans” bedoel ik een team waarvan de leden elkaars sterktes en zwaktes aanvullen. Of anders gezegd, een team waarbij de diverse gedragsprofielen elkaar aanvullen. We geven u twee tips waarmee u zelf voor een uitgebalanceerd topteam kunt zorgen:

TIP 1: Zorg voor een goede samenstelling van gedragsprofielen

Elk gedragsprofiel heeft eigen sterktes en eigen zwaktes. Het verdient daarom aanbeveling om te komen tot een gevarieerd team. Daarbij moet u uw bedrijfstak en werkzaamheden wel in ogenschouw nemen. Sommige gedragsprofielen passen nou eenmaal beter bij u. Zo blijkt bijvoorbeeld dat salesmanagers en verkopers het meest succesvol zijn als zij een specifiek gedragsprofiel hebben. Dit inzicht deel ik onder meer tijdens het Salescongres op 21 april 2016 in het PSV stadion.

Als u kijkt naar uw eigen team, welke sterktes zijn (over)vertegenwoordigd, welke ontbreken en welke zwaktes zijn (over)vertegenwoordigd? Weet u nog niet uit welke gedragsprofielen uw bedrijf of afdeling is opgebouwd, neem dan contact op om uw team in kaart te brengen.

Wat zijn sterktes en zwaktes van ieder type?

  • medewerkers met het gedragsprofiel doelgericht zijn sterk resultaatgericht en beslissen snel. Maar ze hebben weinig geduld en zullen alles doen om te winnen;
  • medewerkers met het gedragsprofiel sfeer zijn erg sociaalvaardig en hebben vaak een groot netwerk, maar ze zijn conflictmijdend en daardoor minder goed in het sluiten van deals;
  • medewerkers met het gedragsprofiel principieel leggen de lat hoog en hechten veel waarde aan kwaliteit en beleid en de visie van het bedrijf, maar ze kunnen slecht omgaan met veranderingen en communiceren vaak stellig;
  • medewerkers met het gedragsprofiel procedureel werken erg gestructureerd en zijn analytisch sterk, maar ze zijn wel risicomijdend en nemen besluiten pas als alle feiten zijn afgewogen.

 

Kortom; wilt u een topteam samenstellen dan zult u rekening moeten houden met de gedragsprofielen die passen bij de taken van uw medewerkers. Maar u moet ook rekening houden met de aanwezige profielen van andere teamleden.

 

TIP 2: Zorg voor coaching op maat per gedragsprofiel.

Maar het juiste team samenstellen is niet voldoende. Kijk maar naar topsporters. Topsporters hebben een talent, maar daarnaast trainen ze veel en worden ze professioneel gecoacht. Hetzelfde geldt voor uw teamleden. Elk teamlid heeft een eigen talent gebaseerd op zijn gedragsprofiel. U kunt hem zijn talenten verder laten ontwikkelen door hem te laten oefenen en hem te coachen. Elk gedragsprofiel vraagt echter om een eigen manier van coachen.

Uw eigen gedragsprofiel bepaalt uw coachtalent.

U beschikt zelf, net als uw teamleden, ook over een eigen gedragsprofiel. Dit gedragsprofiel stelt u in staat om sommige teamleden eenvoudig van nature te kunnen coachen. Sommige gedragsprofielen kunt u minder goed coachen. U zult eerder irritaties voelen bij deze teamleden.

Een doelgerichte coach met een sfeermaker als coachee.

Stel dat u zelf een doelgericht gedragsprofiel heeft, dan neemt u snel beslissingen en u wilt vooral winnen. Ook in een coachgesprek wilt u daarom snel zaken bespreken en wilt u winnen. Als u een medewerker moet coachen met het gedragsprofiel sfeer dan kan dat een uitdaging zijn. U stapt veel te snel over het gevoel van de sfeermaker heen. Pas als u stil staat bij uw eigen valkuil als coach dan kunt u uw eigen gedrag aanpassen zodat u het meeste uit uw medewerkers en uw team kunt halen.

Coaching die aansluit bij het gedragsprofiel van uw medewerker.

Kortom; u kunt alleen zorgen voor een winnend topteam als u uw team met zorg samenstelt en als u elke medewerker de coaching geeft die aansluit bij zijn gedragsprofiel. Bent u benieuwd hoe professionele coaches dit hebben gedaan? En hoe zij hebben gezorgd voor winnende teams? Kom dan op 13 oktober 2016 naar het Salescongres. 6 Sprekers delen hun ervaringen en het zijn niet de minste sprekers. Zo spreekt onder andere Hans van Breukelen, de oud-international en commissaris bij PSV over het bouwen van succesvolle teams. Want sales = topsport. En hetzelfde kan worden gezegd over het coachen van medewerkers.

 

Wilt u weten wie er nog meer spreken op het Salescongres of wilt u zich graag direct aanmelden? Dat kan op www.sales-congres.nl

 

Peter Kweekel

Sales and Communication Improvement

Plaats een reactie